Verenigingen

Wetenschapsquiz

| dinsdag 29 oktober 2019

Test hier je kennis als voorproefje op de 15de editie van de Wetenschapsquiz in Technopolis. Tot 15 november in Mechelen!

1 In alle verstrooidheid een gerecht laten aanbranden zonder de brandgeur tijdig op te merken: dit fenomeen wordt “onbewuste geurblindheid” genoemd. Wat is de wetenschappelijke naam van dit fenomeen?

2 Om echtheidsbepaling van kunst te kunnen doen, wordt vaak een techniek toegepast, die vernoemd is naar de Indiaanse Nobelprijswinnaar Natuurkunde 1930. Welke techniek is dit?

3 Deze Belg overwinterde in 1898 samen met Roald Amundsen als eerste op Antarctica. Zijn zoon bouwde de eerste Belgische Zuidpoolbasis. Wie was deze avontuurlijke Belg?

4 Bij het bierbrouwen wordt gekiemde gerst met water gemengd. Dit mengsel wordt opgewarmd, waardoor zetmeel omgezet wordt in suikers. Het suikerwater dat hierbij ontstaat wordt vervolgens door gist omgezet in ethanol en CO2. Hoe wordt dit suikerwater genoemd?

5 Als een waterstraal van een lopende kraan de wasbak raakt, vormt zich een plat cirkeltje dat afgegrensd wordt door een kleine opstaande rand, een golfje. Hoe wordt dit golfje genoemd?

6 Het getal e is het grondtal voor de exponentiële functie. Naar welke Schotse wiskundige, die rond 1600 de logaritmen uitvond, is deze constante genoemd?

7 Welke wetenschapstak bestudeert de kogelbanen van projectielen en kan zo bijvoorbeeld helpen bij het oplossen van een moordzaak?

8 Uitmuntende mensen zijn vaak bescheiden over hun kennis en schatten zichzelf vaak zwakker in. Het omgekeerde geldt blijkbaar voor minder intelligente mensen: zij schatten hun eigen onkunnen doorgaans minder goed in. Volgens sommigen is het een verklaring voor het grote aantal Trump-aanhangers. Dit effect werd in de psychologie onderzocht door twee psychologen. Hoe heet dit effect?

9 Typische koelkastmagneten hebben een sterkte van een honderdste tesla. Er bestaat echter een toestel waarmee magnetische velden tot op een triljoenste tesla nauwkeurig kunnen gemeten worden. Dit toestel staat bekend als een SQUID. Waarvoor staat de 'S'?

10 Hoe wordt het getal 23 uit het hexadecimaal talstelsel omgezet naar het binaire talstelsel?

Voor de antwoorden zie onder de afbeelding.

Antwoorden:

1. Anosmie 2. Raman-spectroscopie 3. Adrien de Gerlache 4. Wort 5. Watersprong 6. John Napier 7. Ballistiek 8. Dunning-Kruger-effect 9. Supergeleidend 10. 100011

KVCV

Lid worden van de KVCV? Ontdek de voordelen!

Logo KVCV

KVCV Facebook

De KVCV is ook op Facebook te vinden:

facebook