Verenigingen

Speelse chemielessen in virtual reality

KVCV | donderdag 21 januari 2021

De app CyberClassroom_togo van Evonik stimuleert jongeren voor de chemie.

Evonik, het chemieconcern in de Antwerpse haven, wil jongeren in Vlaanderen warm maken voor chemie en wetenschappelijke opleidingen. Daarom zet het in op digitalisering. Een voorbeeld is de app CyberClassroom_togo. Die werkt nagenoeg op alle recente smartphones en tablets die deze software ondersteunen, zowel interactief (touchscreen) als met virtual reality (met een virtual reality cardboard-bril). De CyberClassroom_togo past dus perfect in de leefwereld van jongeren die alles mobiel doen en kan zelfs een alternatief zijn voor lessen in het lab. Zeker nu live lesgeven, omwille van coronamaatregelen, beperkt is.

Volledig virtueel

Evonik ontwikkelde de CyberClassroom in 2013 in Duitsland. Het nieuwe leersysteem stak de klassieke chemie-opleiding toen al in een hypermodern kleedje en kreeg een vaste stek in Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie. Vandaag gaat de CyberClassroom volledig virtueel en mobiel. Iedereen die deze app installeert, kan nu overal de interactieve, speelse lessen volgen, meewerken aan labproeven en weetjes over chemie oppikken. Een virtual reality cardboard-bril maakt het nog echter. Bovendien tonen de animaties chemische reacties die niet altijd voor het blote oog zichtbaar zijn en maken ze zo complexe chemische thema’s bevattelijk.

De app is voor leerkrachten en docenten chemie een handig instrument. Je kunt er proeven veilig, bevattelijk en geanimeerd mee tonen en spelen. De app kun je dan ook in klasomgevingen gebruiken: via computerprojectie of interactief via slimme schoolborden. Door deze app zowel voor jongeren als voor leerkrachten vrij ter beschikking te stellen, wil Evonik helpen om jongeren te stimuleren richting wetenschappelijke opleidingen. Een hoge instroom aan STEM-profielen garandeert immers dat Vlaanderen koploper wordt én blijft voor de innovatie-uitdagingen van de komende jaren.

Succesvolle lancering

De lancering van de CyberClassroom_togo op de Dag van de Wetenschap, 22 november 2020, was een groot succes. Iedereen die de app downloadde, kon meteen virtueel in de chemieklas mee leren, experimenten uitvoeren en ervaringen uitwisselen. ‘Wij hopen dat het jongeren aanzet tot een carrière in de chemie. Voor onze Antwerpse fabriek zoeken we immers altijd naar medewerkers met kennis van en passie voor chemie’, zegt Ivan Pelgrims, afgevaardigd bestuurder Evonik Antwerpen.

Eind januari neemt Evonik met de app CyberClassroom_togo deel aan het digitale congres van VeLeWe (Vereniging Leraren Wetenschappen). Daar kunnen de deelnemers in een workshop de eindeloze mogelijkheden ervan leren kennen en zo ervaren dat slimme technologie een perfecte match vormt met het onderwijs van morgen.

Eenmaal gedownload uit de App Store (iOS) of Play Store (Android), is er geen internetverbinding nodig. De toepassing is ook te gebruiken via een browser op pc of laptop, op interactieve touchscreens en whiteboards. Evonik werkt tevens aan ontwikkeling op maat voor klassen, groepen en hogescholen.

Kijk voor meer info op de website van Evonik.
KVCV

Lid worden van de KVCV? Ontdek de voordelen!

Logo KVCV

KVCV Facebook

De KVCV is ook op Facebook te vinden:

facebook

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Mens & Molecule.

Meld je nu aan!