Verenigingen

De milieuboot, meer dan alleen varen!

KVCV | vrijdag 12 februari 2021

Onderweg voor een duurzaam en integraal waterbeheer.

Misschien heb je al van De Milieuboot gehoord of ben je al eens meegevaren in je eigen streek. Maar De Milieuboot is meer dan alleen varen. De Milieuboot is een milieuorganisatie die zich sinds 1992 via verschillende activiteiten en projecten inzet voor een duurzaam en integraal waterbeheer. Het is een informatie-, sensibilisatie- en communicatieproject dat beschikt over een ‘varend educatief centrum’, een schip dat zich via de bevaarbare waterlopen verplaatst naar bijna elke streek in Vlaanderen.

Waterkwaliteit

Het project Educatieve Milieuboottochten maakt het grootste deel van de werking uit en krijgt ondersteuning van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Tijdens een tocht met de milieuboot, er-varen en beleven jongeren én volwassenen de waterloop en zijn omgeving in eigen streek. In het laboratorium aan boord onderzoeken ze zelf de waterkwaliteit van de waterloop. Ze bepalen niet alleen de fysicochemische parameters, maar komen ook te weten welke macro-invertebraten iets vertellen over de kwaliteit van het water.

De Milieuboot richt zich op de verschillende aspecten van de waterloop en zijn omgeving: waterkwaliteit, ruimte voor water, overstromingen, droogte, biodiversiteit, klimaatverandering, water en natuur in de stad, enzovoort. Ook water en slim watergebruik, zoals opvang van water, waterinfiltratie, waterbesparend gedrag en waterhergebruik, komen aan bod. Zo werkt De Milieuboot actief mee aan de Blue Deal van de Vlaamse overheid in haar strijd tegen droogte en waterschaarste, door onder anderen jongeren en volwassenen te sensibiliseren en te stimuleren om te ontharden.

Klimaat­doelstellingen

Na een tocht met De Milieuboot beseft jong en oud dat ieder van ons een stukje kan meehelpen om de klimaatdoelstellingen te bereiken en de natuur, de biodiversiteit en de leefbaarheid te versterken. De Milieuboot organiseert of werkt ook mee aan studiedagen en vormingsactiviteiten over milieu en klimaat en ontwikkelt op vraag educatieve projecten en lespakketten over water, waterlopen en klimaat.

Voor de opbouw van de programma’s contacteren medewerkers van De Milieuboot bevoegde diensten, wetenschappers en actoren om knelpunten, positieve evoluties, projecten en plannen over de waterlopen, water en waterbeleid te signaleren. De Milieuboot heeft zo door de jaren heen een grondige en actuele kennis van alle bevaarbare waterlopen en van het integraal waterbeheer en -beleid in Vlaanderen opgebouwd en documentatie hierover verzameld. Andere organisaties en instanties maken hier dankbaar gebruik van.

Volg de activiteiten van De Milieuboot via de Milieuboot- nieuwsbrief, Facebook en Instagram!

Meer informatie

Elk jaar varen meer dan 11.000 jongeren en volwassenen mee met De Milieuboot. Over een periode van vier jaar vaart De Milieuboot op bijna alle bevaarbare waterlopen in Vlaanderen. In het voorjaar van 2021 komen de Zeeschelde, de Ringvaart om Gent en de Gentse binnenwateren, de Boven-Schelde en het Kanaal Bossuit-Kortrijk aan de beurt. In het najaar van 2021 vaart De Milieuboot op de Leie en het Kanaal Roeselare-Leie. De tocht duurt drie uur en kost € 8 voor volwassenen en € 4 voor -18-jarigen. In de week is De Milieuboot gereserveerd voor scholen. In het weekend en op woensdagnamiddag is iedereen welkom.

Kijk voor meer info over waar en wanneer De Milieuboot vaart en een inschrijvingsformulier op www.milieuboot.be

KVCV

Lid worden van de KVCV? Ontdek de voordelen!

Logo KVCV

KVCV Facebook

De KVCV is ook op Facebook te vinden:

facebook

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Mens & Molecule.

Meld je nu aan!