Verenigingen

BlueChem voor duurzame chemie

KVCV | donderdag 3 december 2020

De chemie van de toekomst. Daar draait het om in BlueChem, de eerste incubator in België die zich specifiek toespitst op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie. ­Manager Leentje Croes en voorzitter Frank Beckx over de troeven van BlueChem.

Chemie-incubator BlueChem opende in mei de deuren als eerste projectrealisatie op het klimaatneutrale bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. Het is een symbolische locatie, want dit was ooit het hart van de Antwerpse petroleumindustrie. Vandaag zijn de gesaneerde terreinen voorbehouden aan innovatieve bedrijven voor duurzame chemie en circulaire economie, met BlueChem als uithangbord. Het doel van BlueChem? Beloftevolle start-ups en scale-ups optimaal begeleiden naar industriële opschaling en commercieel succes.

Droomlocatie en uniek netwerk

‘BlueChem illustreert het geloof in duurzame chemie als dé industrie van de toekomst en de gangmaker van een circulaire economie’, zegt Frank Beckx, BlueChem-voorzitter en gedelegeerd bestuurder van chemiefederatie essenscia vlaanderen. ‘Hoe recupereren we waardevolle grondstoffen uit afvalstromen? Hoe benutten we het maximale potentieel van bio-gebaseerde grondstoffen? Hoe maken we chemieprocessen milieuvriendelijker en producten beter recycleerbaar? In BlueChem krijgt de chemie van de toekomst letterlijk vorm.’

‘Met BlueChem willen we leiderschap tonen in de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie’, vertelt Leentje Croes. ‘Voor innovatieve bedrijven is dit een droomlocatie: de juiste accommodatie op de juiste plek, op een steenworp van de grootste chemiecluster van Europa. Dat is mogelijk de grootste troef van BlueChem: de incubator biedt toegang tot een netwerk van internationale chemiebedrijven, gereputeerde onderzoekscentra en alle vijf de Vlaamse universiteiten. Naast BlueChem bouwt de Universiteit Antwerpen met Blue_App ook een pre-incubator voor duurzame chemie die perfect complementair is aan onze werking.’

Kickstart Fund

‘BlueChem is zo veel meer dan een incubator waar je een kantoor of een lab kunt huren. Het is een ecosysteem dat een turbo zet op de innovatiekracht van startende bedrijven’, stelt Beckx. Zo biedt de incubator onderdak aan Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen. Die organisatie coördineert ook het Moonshot-programma van de Vlaamse overheid om samen met universiteiten industriële klimaatinnovaties te ontwikkelen. Partnerbedrijven Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS en Vopak houden met hun aanwezigheid in BlueChem de vinger aan de innovatiepols om doorbraaktechnologieën te helpen doorgroeien naar industriële schaal.

‘Start-ups en groeibedrijven kunnen in BlueChem rekenen op gespecialiseerd advies en een dienstverlening op maat’, zegt Croes. Daarvoor zijn exclusieve partnerschappen afgesloten met gerenommeerde partners zoals BNP Paribas Fortis, Deloitte, Deloitte Legal, Port of Antwerp en SAS Institute. Huurders krijgen bovendien financiële steun voor de inrichting van hun labs via het BlueChem Kickstart Fund. Dat investeringsfonds van de stad Antwerpen geeft bedrijven die zich vestigen in BlueChem een financiële duw in de rug, tot € 700 per m², bij de inrichting van hun labs.

Kijk voor meer informatie op www.bluechem.be.

 

Start-ups die innoveren in BlueChem

• Arpadis distribueert chemieproducten in Europa en de rest van de wereld. In de BlueChem-labs werken experts nauw samen met klanten en leveranciers aan duurzame innovaties en logistieke oplossingen voor minder CO2-uitstoot. Daarbij ligt de focus voornamelijk op grondstoffen voor lijmen, verven en isolatiematerialen.

• Calidris Bio zet fermentatietechnologie in om op basis van hernieuwbare energie en opgevangen CO2 een kwaliteitsvolle en voedzame eiwitbron te produceren met een lage ecologische voetafdruk. Die eiwitten zijn een alternatief voor milieubelastende producten, zoals soja of vismeel voor diervoer. In een latere fase zou je ditzelfde eiwit ook kunnen gebruiken voor menselijke voeding.

• Creaflow ontwerpt en commercialiseert vooruitstrevende fotoreactoren voor farma en fijnchemie. Die reactoren zijn schaalbaar en duurzaam, gebruiken alternatieve activeringsmethodes, zoals zichtbaar licht, en kunnen daardoor – met minder reacties en minder tussenstappen – nieuwe moleculen vervaardigen die onbereikbaar zijn met traditionele technieken.

• IBEVE is een expertisebureau dat in BlueChem een testlab met een geavanceerde scanning elektronenmicroscoop (SEM) heeft geïnstalleerd. In strikt gecontroleerde omstandigheden wil IBEVE verbeterde analysetechnieken ontwikkelen voor een meer nauwkeurige opsporing en evaluatie van nanopartikels, ­asbestvezels en andere stofdeeltjes.

• InOpSys ontwikkelt, bouwt en beheert modulaire en mobiele units om industrieel afvalwater te behandelen in de chemie- en farmasector. Het zuivert afvalwater ter plaatse voor hergebruik en recupereert waardevolle componenten, zoals zink, fosfor of palladium. Hierdoor is er geen transport en verbranding van afvalwater meer nodig.

• Peace of Meat is een kweekvleesbedrijf dat in bioreactoren vet- en levercellen kweekt. Dit kweekvet kun je toevoegen aan plantaardige vleesalternatieven om smaak, textuur en voedingswaarde te verbeteren. Peace of Meat wil op termijn verschillende soorten kweekvlees produceren op industriële schaal om zo uit te groeien tot een Europese koploper in dit marksegment.

• Triple Helix ondersteunt gedurfde innovaties van starters en groeibedrijven om vernieuwende technologieën, producten en processen versneld op de markt te brengen. Via een unieke vorm van venture capital biedt Triple Helix kennis en expertise, maar investeert het ook financieel in ondernemingen die gefocust zijn op de transitie naar duurzame chemie en circulaire economie.

 

BlueChem in een notendop

Chemie-incubator BlueChem is een publiek-­private samenwerking tussen hoofdaandeelhouder essenscia – de sectorfederatie voor de chemie en life sciences-industrie – de stad Antwerpen, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen en VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. Innovatiecluster Catalisti maakt deel uit van de Raad van Bestuur. Het project kan rekenen op de steun van de Europese en Vlaamse overheid via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De incubator was bij de opening al voor zowat de helft verhuurd en biedt in totaal plek aan een twintigtal start-ups.

KVCV

Lid worden van de KVCV? Ontdek de voordelen!

Logo KVCV

KVCV Facebook

De KVCV is ook op Facebook te vinden:

facebook

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Mens & Molecule.

Meld je nu aan!