Partner content

Mobiele applicaties in het laboratorium: je eigen LIMS in je jaszak

Advertorial | dinsdag 3 maart 2020

We zien ze steeds vaker in het laboratorium: mobiele hulpmiddelen die rechtstreeks communiceren met het laboratoriuminformatie- en managementsysteem (LIMS).

Functies uit het LIMS-systeem worden, net als in een app, beschikbaar gesteld voor het nemen van monsters of het opvragen en registreren van gegevens en documentatie. Maar hoe worden deze mobiele hulpmiddelen daadwerkelijk bij het dagelijkse laboratoriumwerk gebruikt? En hoe zit het met de acceptatie van mobiele hulpmiddelen door de gebruiker? B. Braun is een toonaangevende fabrikant van medisch-technologische en farmaceutische producten. Hun moderne centrale laboratorium in Melsungen (Duitsland) biedt ons meer inzicht hoe het laboratoriumwerk er uit kan zien met de inzet van mobiele applicaties.

"Ik doe mijn werk graag!", aldus Martin Bromer laborant bij B. Braun. Hij onderzoekt momenteel een zoutoplossing voor intraveneuze infusies die in de fabriek in Melsungen wordt geproduceerd. Deze en vele andere soorten monsters worden in het centrale laboratorium onderzocht. Alle producten die de fabriek verlaten worden namelijk vooraf aan uitgebreide kwaliteits- en stabiliteitstesten onderworpen.

Om te voldoen aan de strenge wettelijke eisen van de farmaceutische industrie zijn documentatie en traceerbaarheid essentieel. Elke monster moet verwijzen naar de relevante testmethode en naar de gebruikte testapparatuur en chemicaliën. Op het eerste gezicht een enorme inspanning. Vooral als de betreffende data op papier worden geregistreerd en vervolgens nog eens handmatig worden ingevoerd in het systeem. Een aanpak die makkelijk tot fouten leidt. In het laboratorium van B. Braun heeft men de eis voor meer efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid op de volgende manier opgelost. Martin Bromer registreert het monster eerst met een handscanner. In de applicatie op zijn mobiele apparaat ziet hij de relevante testprocedure. Vervolgens scant hij de codes op de te gebruiken chemicaliën en relevante testinstrumenten. De gegevens worden uiteindelijk via een beveiligde wifiverbinding rechtstreeks naar het LIMS gestuurd en veilig opgeslagen. Martin Bromer doet zijn werk dus graag omdat hij zich nu meer kan concentreren op de essentie: namelijk in het laboratorium met uitgekiende testprocedures de hoge kwaliteit van de B. Braun-producten waarborgen.

Martin Wenzel is IT-systeembeheerder en LIMS-projectmanager bij B. Braun Melsungen. "Het documenteren was bij alle medewerkers niet even populair, maar voor ons werk wel absoluut noodzakelijk. Daarom hebben we een systeem ontwikkeld dat dit belangrijke aspect van ons werk zo eenvoudig mogelijk maakte. Het registreren van alle gegevens was eerst heel arbeidsintensief, maar we hebben deze inspanning nu tot een minimum weten terug te brengen."

Overigens zijn deze handheld-apparaten die bij B. Braun in gebruik zijn al van de derde generatie. Mobiele hulpmiddelen werden in 2003 geïntroduceerd om het almaar groeiende aantal monsters in de klimaatkamers van de stabiliteitstesten efficiënt te kunnen. Vooral bij infusie-oplossingen spelen de chemische- en fysische stabiliteit namelijk een zeer belangrijke rol. De monsters komen rechtstreeks uit de productie en gaan vervolgens in speciale kamers op een klimatologische wereldreis. Op die manier garandeert B. Braun dat de in Melsungen geproduceerde oplossingen ook in de woestijn of de jungle hun levensbelangrijke taken op betrouwbare wijze vervullen. Producten in alle soorten en maten zorgen in combinatie met een veelheid aan testrelevante factoren voor een enorme hoeveelheid aan gegevens. Data die met behulp van de mobiele apparaten en het LIMS-systeem nu vrijwel papierloos wordt verwerkt en gedocumenteerd.

Mobiele toepassingen zijn inmiddels een onmisbaar onderdeel geworden van het dagelijkse laboratoriumleven, alsook bij de logistieke afhandeling ervan. Alle binnenkomende monsters en alle bewaarde monsters worden centraal verwerkt. Vanuit de productie komen de monsters via een uitgekiend transportsysteem binnen en worden met behulp van een streepjescode duidelijk geïdentificeerd en in het systeem geregistreerd.

Dit systeem is in de loop der jaren gegroeid en voortdurend geoptimaliseerd. Het LIMS-systeem van het in Bochum gevestigde bedrijf t&p is al sinds 2003 bij B. Braun in gebruik en inmiddels dan ook met de nieuwste versie lisa.lims. Dit LIMS-systeem zal zich in de toekomst blijven ontwikkelen en in nauwe samenwerking met de gebruikers voortdurend worden aangepast aan de toenemende eisen. Vooral de ideeën van de medewerkers die dagelijks met de mobiele apparaten werken, zijn bij de verdere ontwikkeling waardevol.