Harmen Kamminga

Harmen Kamminga schrijft als freelance journalist voor onder meer C2W, Chemische Feitelijkheden en Mens & Molecule.

Harmen verwondert zich graag over de levende natuur en rollen die mensen daarin willen spelen. Dus studeerde hij moleculaire biologie en psychologie. Hij combineert een onderzoekende geest met groot enthousiasme om zijn vondsten te delen. Talent om dat schrijvend te doen openbaarde zich al op de basisschool. Voor C2W verdiept Harmen zich vaak in onderwerpen rond loopbaan en opleiding.

In loze uurtjes tussen werk en gezin verblijft Harmen graag in boeken en tijdschriften. De natuur haalt hij naar zich toe door met de kids vlinders te kweken of padden over te zetten. Hij hoopt snel weer meer en langer naar buiten te kunnen.

  hkamminga@telfort.nl

  Harmen Kamminga

  www.harmenkamminga.nl

Door Harmen Kamminga

MS-nose imiteert neus Premium

donderdag 31 oktober 2019

Smaakonderzoekers bouwen aan analysetechnieken om vluchtige organische componenten te kunnen meten van voedingsmiddelen. Voorlopig steekt deze MS-nose zijn neus nog niet buiten het lab.

‘We openen een nieuwe legodoos’ Premium

woensdag 18 september 2019

De Nederlandse chemicus Theo Dingemans onderzoekt in de VS de bijzondere eigenschappen van het polymeer PBDT. Hij valt de laatste jaren van de ene verbazing in de andere.Er waren al wel aanwijzingen. Toch werden materiaalwetenschapper Theo Dingemans (54) en zijn vriend en collega Lou Madsen, Virginia Tech, even stil bij het zien van de...

Bedrijf als leerplek Premium

vrijdag 16 augustus 2019

Afgestudeerden in chemie of technologie zijn in trek bij vestigingen van multinationals in Nederland en Vlaanderen. Wie droomt van een loopbaan bij een multinational is echter nog niet klaar met leren. Een wetenschappelijke master is een goede startkwalificatie, maar elk bedrijf heeft zijn eigen aanvullende opleidingsprogramma.Afgaande...

Toxicologen aan het werk Premium

vrijdag 16 augustus 2019

Eén beroep, twee mensen: toxicologen Laura Wagenaar (L.W.) en Frans Russel (F.R) vertellen wat hun werk inhoudt en hoe zij erin zijn beland.Hoe ben je toxicoloog geworden? L.W.: ‘Ik ben opgeleid tot voedingskundige in Wageningen. Daar zat al wel iets van toxicologie in de masterfase. Voor mijn promotie deed ik immunotoxicologisch...

Calcium activeert protease Premium

vrijdag 7 juni 2019

Onderzoekers in Gent, Basel en Freiburg denken te weten welke rol een metacaspase speelt in de immuunrespons van plantencellen.Wanneer je heel gericht het celmembraan van een opperhuidcel op het worteltje van een Arabidopsis thaliana-kiemplantje met een laser kapotschiet, lekken calciumionen het cytosol in. Die ionen activeren in elk geval...

Biobased opleiden Premium

woensdag 8 mei 2019

Uit het project Grenzeloos Biobased Onderwijs blijkt dat bedrijven competenties als vlot communiceren, samenwerken en in systemen denken voor nieuwe instromers in de biobased economy minstens zo belangrijk vinden als technische kennis.‘Onderwijsinstellingen zijn gewend om kennis en kunde vooral vakspecifiek aan te bieden. Maar uit...

Bacterieneuzen in beeld in 3D Premium

vrijdag 12 april 2019

Ariane Briegel kijkt naar de interacties tussen de macromoleculen die samen de chemische neus van bacteriën vormen. Ze maakt die in intacte cellen zichtbaar met elektronencryotomografie.‘Tijdens mijn afstudeeronderzoek in de zoölogie in München kwam ik voor het eerst in aanraking met de traditionele elektronenmicroscopie’,...

Flexibele robots in agrofood Premium

dinsdag 12 maart 2019

Repeterend zwaar en saai werk in klamme kassen of in de vlees­verwerkingsindustrie lijkt een uitgelezen kans om robots in te zetten. Maar die kunnen nog niet goed overweg met de complexe werkom­gevingen. Innovatieprogramma FlexCRAFT wil dat de komende vier jaar veranderen.‘Nederland heeft een toonaangevende agrofoodsector...

Overwerken is de norm Premium

vrijdag 15 februari 2019

Een dertiende maand? Die heb je gewoon gewerkt. De gemiddelde werkende Nederlander werkt jaarlijks een maand over en bespaart zijn werkgever bijna € 3.200 aan salaris. Hoog­opgeleiden gaan daar vaak fors overheen. Ook voor chemici lijkt overwerken vaste prik.‘Mijn gemiddelde werkdag duurt van acht uur tot half zes. En elke...

PAT van buzz naar business Premium

vrijdag 7 december 2018

Kwaliteitscontrole van biofarmaceutische producten hoeft zich door technologische vooruitgang niet langer te beperken tot analyse van het eindproduct. Met process analytical technology, ofwel PAT, kan het al eerder gebeuren.‘De farma is dol op buzzwords. PAT is er daar een van’, stelt Erik Kakes over process analytical technology....

KVCV

Lid worden van de KVCV? Ontdek de voordelen!

Logo KVCV

KVCV Facebook

De KVCV is ook op Facebook te vinden:

facebook