Nieuws

Bio-lng schip voor binnenvaart

Mischa Brendel | zondag 25 september 2011

Een groep Zuid-Hollandse bedrijven ontwikkelt een bio-lng distributieschip voor de binnenvaart en kustvaart dat zelf ook op bio-lng (vloeibaar gas op basis van plantaardig afval) vaart. Het schip moet de spil worden in een toekomstig Nederlands distributienetwerk.

Het bio-lng schip moet later meerdere zusterschepen krijgen en wordt gebouwd door de VeKa Group. Dit Werkendamse bedrijf heeft in één van zijn werven al eerder een lng-tanker gebouwd: de
Pioneer Knutsen, die lng distribueert in de Noorse fjorden (zie foto). Met name de uitstoot van koolstofdioxide en NOx zijn bij het gebruik van bio-lng een stuk lager.

De exacte grootte van het schip staat nog niet vast, maar de maatvoering zal tussen de 1.100 en 2.000 m3 liggen. Het is de bedoeling dat het schip zowel op binnenwateren als op zee kan varen.

Het schip wordt ontwikkeld onder aanvoering van Holland Innovation Team, een Rotterdams bureau van consultants, uitvinders en ondernemers onder leiding van directeur Peter van der Gaag. Van der Gaag is initiatiefnemer van een bio-lng fabriek in Delfzijl en er zijn ook plannen om een bio-lng terminal in Zwijndrecht te bouwen. ‘Het bio-lng moet wel vervoerd worden tussen die locaties, en ook naar andere terminals en distributiepunten’, aldus Van der Gaag. ‘Dit schip is dus onmisbaar.’
De te ontwikkelen tanker zal volledig op bio-NLG varen. Het gas is echter ook te gebruiken in dieselmotoren. Bij deze dual-fuel techniek, al toegepast met LPG, wordt twintig tot 25 procent bio-lng gemengd met diesel.

KVCV

Lid worden van de KVCV? Ontdek de voordelen!

Logo KVCV

KVCV Facebook

De KVCV is ook op Facebook te vinden:

facebook