Met digital microfluidics wil de start-up Digi.bio de productie van cellijnen een stuk minder omslachtig maken. ‘Je kunt een eerder bepalen welke samples de juiste cellen bevatten en je hoeft ze niet eerst langere tijd te laten groeien voordat je ze kunt testen.’
Zeolieten spelen een sleutelrol in de petrochemische industrie. Maar je kunt die katalysator nog veel efficiënter maken door de poriën te vergroten. Het Leuvense bedrijf Zeopore Technologies levert daarin maatwerk.
De start-up Asbeter wil asbest vernietigen met industriële afvalzuren en belooft meer. ‘Met elke kilogram asbestcementplaten die we vernietigen, besparen we ook een kilogram CO2-uitstoot.’
Gras bevat veel meer eiwit dan een koe eruit kan halen. Het restant verdwijnt aan de achterkant van het dier onder meer in de vorm van ongewenste stikstofverbindingen. Grassa, uit het Limburgse Venlo, wint overtollig eiwit uit gras en wil het aan kippen en varkens voeren.
Voor de biosensor van ECsens is één druppeltje bloed voldoende om vast te stellen of een tumor groeit en uitzaait of juist krimpt. ‘Patiënten zijn straks veel beter te monitoren tijdens hun behandeling.’
De Heineken Young Scientist Awards gaan iedere twee jaar naar veelbelovende jonge wetenschappers in verschillende velden. Freddy Rabouw en Meta Roestenberg wonnen respectievelijk in de natural sciences- en medical/biomedical sciences-categorie en kregen elk € 10.000. Wat drijft hen?
Koop een fles frisdrank of vruchtensap in de supermarkt en de kans is groot dat er smaakvolle terpenen van Isobionics uit Geleen in zitten. Het bedrijf ontwikkelde een natuurlijk fermentatieproces dat de geur- en smaakstoffen uit de natuur produceert.
Uit de 3D-printers van de toekomst rollen behalve organoïden, ook weefsels en organen. Het Belgische spin-off-project Xpect-INX levert bio-inkten met nieuwe technologieën om cellen in een gewenste vorm te printen.