Achtergrond

Mijlpalen uit de plantentechnologie

Wie was Mendel? Waarom kon een microbioloog een Nobelprijs voor de Vrede krijgen? En wat als genetisch gemanipuleerde organismes nu eens bio worden? Arsène Lepoivre duikt in het gewas.

Wat verdien jij?

In vergelijking met 2017 is het optimisme over de economie in de chemie en life sciences toegenomen, blijkt uit het Bèta Salaris Onderzoek 2018. Maar de mate waarin je profiteert, hangt sterk af van je opleidingsniveau.

Duurzame oplosmiddelen

Voeg twee vaste stoffen bij elkaar, roer even en je hebt een vloeistof: deep eutectic solvent, ofwel DES. Deskundigen stellen vast dat de nieuwste inzichten de populariteit hiervan enorm doen toenemen. 

De belofte van het mRNA-vaccin

De huidige vaccins doen een hoop goed, maar hebben ook zo hun beperkingen. Een nieuwe generatie moet de oplossing bieden: mRNA-vaccins. ‘Ze geven ons veel meer flexibiliteit.’

PAT van buzz naar business

Kwaliteitscontrole van biofarmaceutische producten hoeft zich door technologische vooruitgang niet langer te beperken tot analyse van het eindproduct. Met process analytical technology, ofwel PAT, kan het al eerder gebeuren.

Single-use: wel of niet doen?

Vooral binnen de biofarmaceutische industrie neemt single-use bioprocessing een grote vlucht. Maar lang niet al het roestvaststaal hoort bij het oude ijzer. Waar moet je op letten als je overweegt te switchen?

Menselijke maat voor ai

Ethische normen kunnen verantwoorde ont­wikkeling van big data en artificial intelli­gence stimuleren. Hoe precies moet het EU-project Sherpa uitwijzen.

Inkt op maat

Stop de drukpersen: in de digitale samen­leving valt meer te verdienen met gespecia­liseerde hightech-printtechnieken. Océ in Venlo ging met zijn tijd mee en nam een duik in de vloeistofmechanica.

Strooien met Nobelprijzen

Met name rond de life sciences is allerminst gebrek aan Nobelprijswaardige wetenschap. Reden om prijzen te splitsen en een inhaalslag te maken?

Betonrot

Dat ook beton zo zijn achilleshiel kent, blijkt uit de volgende bijdrage van Arsène Lepoivre.

Deel deze pagina
Bestel nu GRATIS 2 proefnummers Mens en molecule

Bestel nu 2 GRATIS proefnummers

KVCV

Lid worden van de KVCV? Ontdek de voordelen!

Naar boven